Mosselen worden lang niet meer alleen op traditionele wijze in de mosselpan bereid. De Nederlandse consument experimenteert steeds met de weekdieren in de keuken.

Verschillende mosseldeskundigen vertellen aan NU.nl dat het klaarmaken van mosselen steeds vaker wordt beïnvloed door buitenlandse keukens. Het product zou daarom steeds populairder worden bij culinaire liefhebbers.

"De mossel past in de trend van meer experimenteren in de keuken", vertelt Tilly SintNicolaas, woordvoerder van het Nederlands Mosselbureau. "Je komt het product onder andere tegen in de Spaanse, Franse en Italiaanse keuken, maar je kunt het ook wokken en dus op de Aziatische manier bereiden. Het komt ook al voor dat ze rauw worden gegeten, zoals bij oesters."

Jaap Geleijnse, voorzitter van de vereniging Zeeuwse Hangcultuurkwekers bevestigt de groeiende populariteit. "Vroeger was het een product voor de armen. Mensen die geen vlees konden veroorloven, aten mosselen. Over wokken hoorde je vroeger nooit wat, nu is dat in."

Bodem- en hangcultuurmosselen

In Nederland worden er twee soorten mosselen gekweekt. Bodem- en hangcultuurmosselen. Deze laatst genoemde variant wordt eerder geoogst, vaak een maand voordat de bodemcultuurmosselen geoogst worden.

Woensdag 1 juni werd de eerste lichting hangcultuurmosselen uit het water gehaald.

Hangcultuurmosselen hangen aan touwen in het water. "Daardoor worden ze hoger in de waterkolom gekweekt. Daar is meer voedsel aanwezig en daarom groeien ze sneller", zegt Sint Nicolaas.

Volgens Geleijnse is de productie hiervan kleinschaliger dan zijn tegenhanger en vormt het zo'n 3 procent van de totale mosselproductie. "Omdat we eerder zijn is de vraag heel groot, maar massaproductie kunnen we niet aan. Het is kleinschaliger dan bij de bodemcultuurmosselen."

Vraag

Dat de vraag zo groot is, zou naast een toenemende populariteit ook te maken hebben met het feit dat winkels en restaurants steeds eerder willen beginnen met het aanbieden van de tweekleppige weekdieren.

"In België zijn ze het meest ongeduldig, daar kunnen ze helemaal niet wachten", zegt SintNicolaas. "Daar is echt een strijd tussen restaurants en supermarkten: wie heeft de eerste mosselen?" In Nederland begint die cultuur ook steeds meer te komen volgens de woordvoerder.

Bodemcultuurmosselen zijn vaak vanaf juli te verkrijgen. Het seizoen loopt tegenwoordig door tot Pasen. Het seizoen van hangcultuurmosselen is iets korter en duurt meestal tot december.