Anderhalf jaar na de opening van de Markthal in Rotterdam, trekken tientallen in het pand gevestigde ondernemers aan de bel.

Hoewel de Markthal recordaantallen bezoekers trekt, zou de oorspronkelijke opzet niet zijn verwezenlijkt. "De versmarkt waarvoor dit gebouw eigenlijk is gebouwd, is volledig mislukt", zegt woordvoerder Mark Kolster van het Collectief Ondernemersbelangen Markthal (COM) tegen het AD.

In de Markthal vinden horecazaken en delicatessekramen gretig aftrek, met name bij toeristen. Maar verskramen met bijvoorbeeld groente, fruit en vis hebben het moeilijk. Zij moeten het hebben van Rotterdammers die alledaagse boodschappen komen doen, maar die groep blijft weg. "Terwijl de gemeente juist voor de Rotterdammers een overdekte versmarkt wilde hebben", aldus Kolster.

Leegloop

Volgens het COM, dat 45 ondernemers vertegenwoordigt, dreigt een ondernemersleegloop van de Markthal. Drie kramen zijn momenteel al enige tijd ongebruikt. Kolster: "Veel ondernemers die een contract voor twee jaar hebben, gaan afhaken. Ikzelf overweeg ook te stoppen als niet op hele korte termijn duidelijk wordt hoe wij de Markthal als versmarkt voor de Rotterdammers op de kaart gaan zetten."

Een woordvoerder van Markthal-eigenaar Klèpierre laat weten met de ontevreden ondernemers in gesprek te gaan.