Amerikaanse kinderen zien drie keer per dag alcoholreclame

Amerikaanse kinderen tussen de elf en veertien jaar oud zien dagelijks gemiddeld twee tot vier advertenties over alcohol. Hoewel er regels zijn over promotie voor alcohol zien kinderen vooral door middel van sluikreclame nog steeds veel advertenties.

De Amerikaanse alcoholindustrie doet aan zelfcensuur en zorgt er zelf voor dat promotie voor alcohol zo min mogelijk zichtbaar is voor kinderen.

Zo mogen reclames alleen worden uitgezonden rond programma's met een voornamelijk volwassen publiek en zijn er rond scholen, speeltuinen en kerken zo min mogelijk reclames te zien voor alcoholmerken.

Via billboards op straat en in televisieprogramma's zien Amerikaanse kinderen gemiddeld toch zo'n drie keer per dag een reclame voor alcohol.

Onderzoekers van de RAND Corporation volgden 589 kinderen in Los Angeles voor ruim tien maanden en ontdekten dat in uiterste gevallen kinderen zo'n dertien reclames per dag zagen.

De onderzoekers schrijven in Journal of Studies on Alcohol and Drugs dat de sluikreclames kunnen leiden tot alcoholgebruik op jonge leeftijd. Om die reden pleiten ze voor nog strengere advertentieregels voor de alcoholindustrie.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 
Tip de redactie