In Groot-Brittannië zijn voor het eerst meer dan een half miljoen veganisten. Dat is een stijging van ruim 350 procent ten opzichte van 2006.

Dat blijkt uit een studie van onderzoeksbureau Ipsos MORI. De stijging wordt voor een deel verklaard door mensen die buiten ethische afwegingen ook kiezen voor een plantaardig dieet om gezondheidsredenen.

Groot-Brittannië telt ook bijna 1,7 miljoen vegetariërs. Dat zijn mensen die wel zuivel en eieren consumeren, maar geen vlees of vis.

Het veganisme is een manier van leven waarbij mensen proberen het gebruik van dierlijke producten te vermijden. Dat kan bijvoorbeeld terugkomen in het niet eten van dieren en het niet dragen van kleding waarvoor dieren zijn gebruikt (zoals leer, bont en wol).

'Heel hoog'

Voor de Nederlandse Vereniging voor Veganisme komt de stijging in Groot-Brittannië niet als een verrassing. "Het is in lijn met de groei en de aandacht voor het veganisme", aldus Debby van Velzen.

Meer mensen zijn volgens de vereniging op de hoogte van het veganisme. "Ze zijn er zelf meer mee bezig. Ook de informatie is toegankelijker en het aantal veganistische restaurants en producten neemt toe."

De NVV schat, op basis van hun ledenaantal, dat er zo'n zeventigduizend Nederlanders veganistisch zijn. Twintig jaar geleden waren dit er nog zestienduizend.