De risico's van het eten van junkfood of voedsel met een hoog vetgehalte zouden vergelijkbaar zijn met de risico's die ontstaan voor de nieren door diabetes type 2. Onderzoekers ontdekten dat glucose zich op dezelfde manier ophoopt.

Wetenschappers van de universiteit van Anglie Ruskin voedden ratten acht weken junkfood: de dieren kregen een dieet van kazen, chocoladerepen, koekjes en marshmallows of speciale brokken die extra vet waren.

Het bloed van de ratten werd getest op bloedsuikerlevels en vergeleken met dieren die al diabetes hadden. Daaruit bleek dat ook bij de dieren die nog geen diabetes hadden maar wel junkfood hadden gegeten, bepaalde soorten glucose niet goed werden opgenomen.

Bij diabetes type 2 produceert het lichaam niet voldoende insuline of reageert daar niet op. Daardoor wordt het bloedsuikerlevel van het bloed hoger wat negatieve gevolgen kan hebben voor de organen.

Bevindingen

"Uit onze studie blijkt dat niet alleen diabetes type 1 en type 2 de opname van glucose in de weg zit, maar dat ook het nuttigen van veel junkfood of veel vet dat risico met zich meebrengt. De bevindingen zijn vergelijkbaar met diabetes", aldus Dr. Havovi Chichger in Experimental Physiology.

Volgens de onderzoekers zouden de resultaten kunnen helpen bij verder onderzoek naar medicijnen voor diabetes-patiënten.