Als gevolg van het economische herstel zijn de uitgaven aan voedselproducten gestegen. Consumenten zouden vaker voor gezond en makkelijk eten kiezen.

Volgens gegevens van ABN AMRO profiteert vooral de AGF-sector, die zich richt op aardappelen, groente en fruit, van de economische groei. Dit zou voornamelijk komen door het gezonde imago van groente en fruit. Consumenten lijken vooral op zoek te zijn naar een combinatie van gezond en gemakkelijk.

Kant-en-klaar salades en voorgesneden fruit winnen ook aan populariteit. Vooral onder eenpersoonshuishoudens en tweeverdieners worden deze producten veel gekocht. In de verkoop van vis is ook een stijgende lijn te zien.

Het aantrekken van de economie lijkt nog meer invloed te hebben op het eetgedrag van consumenten. Zo zou er meer variatie in het eetpatroon zitten nu er meer te besteden valt.

De Nederlandse consument 57 miljard euro aan voedsel uit in 2015. Dat is 2,7 procent meer dan in 2008. Dit jaar wordt een stijging van nog eens 2 procent verwacht.