Minister Schippers van Volksgezondheid bezint zich op wettelijke maatregelen tegen de vervuiling van voedsel met gevaarlijke minerale oliën, indien er op korte termijn geen Europese regelgeving komt.

De minister erkende eerder dat de voedingsindustrie niet tot een "adequate beheersing" van de vervuiling komt, meldt Foodwatch vrijdag in een persbericht. Mengsels van aromatische koolwaterstoffen afkomstig uit minerale olie (MOAH's) kunnen mogelijk kankerverwekkend en mutageen zijn.

Uit onderzoek van de voedselorganisatie blijkt dat bijna de helft van de onderzochte voedingsmiddelen, zoals rijst, pasta, cornflakes en hagelslag, vervuild waren met gevaarlijke MOAH's. EFSA, de Europese autoriteit voor voedselveiligheid, waarschuwde eerder al voor mogelijke risico's.

In het AD vertelt ChristenUnie Kamerlid Carla-Dik Faber vrijdag dat ze de reactie van de minister opmerkelijk vindt. "Dit geeft de ernst van de situatie aan. Het Europese traject duurt te lang. Hierin moeten we onze eigen verantwoordelijkheid nemen."

Foodwatch hoopt dat de minister snel met regelgeving komt.