De Ermelosche Frietzaak is verkozen tot beste frietwinkel van Nederland, volgens de AD Friettest.

De snackbar van Wouter, Larissa en Koen van der Haar opende in juni 2015. Hun frietzaak kreeg in de eindbeoordeling een cijfer 10, meldt het AD.

In Zwolle en Veghel staan de tweede en derde beste frietzaak van 2016, met een kwart punt verschil op de Ermelosche frietwinkel.

"We wisten dat we goed bezig waren, maar als nummer één eindigen, dat voelt wel heel onwerkelijk", vertelt Koen van der Haar.

Drie panels van vier personen, door het Centrum voor Smaakonderzoek (CSO) samengesteld, bezochten in een maand tijd de frietzaken. In totaal zijn 153 verkooppunten getest op de frietkwaliteit. Vanwege kritiek op de manier van testen eerdere jaren, is besloten om dit jaar bij frietwinkels twee en soms drie keer langs te gaan om toevallige fouten te voorkomen. Vorig jaar kregen zestig frietzaken een onvoldoende. De Utrechtse Frietwinkel won in 2015 de Friettest.

Uit de friettest blijkt dat verse friet in Nederland aan populariteit wint. Het afgelopen jaar zijn volgens het AD veel nieuwe winkels geopend. De volledige ranglijst wordt morgen bekend.