Mensen met overgewicht kiezen sneller voor ongezond voedsel dan mensen met gezond gewicht. Hoewel beide groepen weten wat de gezonde keuze is, nemen mensen met overgewicht sneller iets ongezonds.

Onderzoeker van de universiteit van Cambridge vergeleken de hersenactiviteiten van 23 mensen met gezond gewicht, met die van veertig personen met overgewicht.

Hoewel iedereen tijdens een enquête de juiste producten uitkoos als 'gezond', kozen de mensen met overgewicht toen ze dachten dat de test al voorbij was voor een ongezonde optie.

De proefpersonen werd eerst gevraagd een plaatje van een 'neutraal' product te kiezen: iets wat gezond was, maar ook lekker. Vervolgens kregen alle proefpersonen de optie om hun product om te ruilen voor het plaatje van iets anders en moesten daarbij uitleggen waarom ze wel of niet kozen om het product te ruilen. 

Na de proef werd de ondervraagden een lunch aangeboden met verschillende 'gezonde' en 'ongezonde' keuzes, maar werd hun niet verteld dat het onderdeel van de test was. Mensen met overgewicht kozen tijdens de lunch vaker voor de ongezonde optie en schepten ook meer op.

Opties

Volgens de wetenschappers bewijst het onderzoek dat gezondheidscampagnes zich niet alleen zouden moeten richten op voorlichting geven over producten, maar ook moeten richten op de producten die worden aangeboden.

"De aanwezigheid van een ongezonde optie is genoeg om iemands besluit voor een gezonde optie te overschrijven. Het kiezen van voedsel lijkt geen rationele keuze meer, het kan losstaan van wat iemand weet en belangrijk vindt."