Asperges moeten bij jongeren meer onder de aandacht komen, vinden verschillende asperge-experts in Nederland. Donderdag start het aspergeseizoen.

"Als ouders hun kinderen geen asperges laten eten, dan wordt het moeilijker om ze uiteindelijk aan de groente te laten wennen", vertelt Roger Smits van Hostellerie de Hamert in het Limburgse Wellerlooi, dat is gespecialiseerd in asperges, tegen NU.nl.

Volgens hem moeten de asperges, die jaarlijks zo'n tien tot twaalf weken te eten zijn gedurende het aspergeseizoen, terugkomen in de voedselketen bij de jongeren. "We krijgen in ons restaurant vaak jonge mensen die zeggen dat ze het niet lusten, waarop wij antwoorden dat ze het gewoon moeten proberen. Uiteindelijk vinden ze het allemaal lekker."

Populair

Asperges zijn al jaren een populaire groente in Nederland. Dat komt volgens directeur van het Nederlands Asperge Centrum Richard Wilms vooral doordat de groente al decennialang een luxe karakter heeft en een van de weinige overgebleven seizoensproducten is in Nederland. "Vroeger was het alleen bestemd voor de 'gegoede' burger. Gelukkig is dat nu veranderd en zijn asperges betaalbaar voor iedereen, maar het gevoel van exclusiviteit is nog steeds aanwezig."

De asperge is een meerjarige plant, die zo'n acht tot tien jaar lang op hetzelfde veld wordt geteeld. In de praktijk is het mogelijk om het hele jaar asperges te eten, bijvoorbeeld door ze te importeren uit het buitenland. Toch komt dit weinig voor in Nederland. "De versheid van de asperge is belangrijk", zegt Smits. "Uit het buitenland zit er 48 uur tussen qua versheid. Hij moet vers van de boer komen, en dan vers in de pan."

Grillen

Harold Kok, die al ruim twintig jaar aspergekok is bij Hostellerie de Hamert, verklaart de populariteit van de asperges onder meer door de vele bereidingsmogelijkheden. "Je kunt ze bakken, grillen, koken, er ijs van maken, konfijten. Dat spreekt mensen aan."

Kok denkt dat grillen dé trend gaat worden dit aspergeseizoen. "Ook worden asperges ziltiger gemaakt met meer kruiden. In ons restaurant gaat bijna 80 procent voor het traditionele recept; beenham, eieren, aardappels. Daarnaast probeer ik ze toch vaak ook nog te bakken en te grillen."

Ook Wilms ziet dat mensen thuis steeds vaker experimenteren met de groente. "Het traditionele is nog een hele goede combinatie, maar mensen gaan de groente op andere momenten gebruiken. Ze gaan de asperges vaker grillen, salades van maken, barbecuen, soep van maken, enzovoort."

Het aspergeseizoen, dat donderdag 14 april wordt geopend, loopt tot 24 juni.