Het Voedingscentrum is er geen voorstander van om op verpakkingen aan te geven hoeveel mensen moeten bewegen om het product te verbranden.

De Britse Royal Society for Public Health (RSPH) pleitten afgelopen week voor een 'activity equivalent'; een 'bewegingsmeter' op voedsel. Een dergelijk systeem zou mensen helpen minder calorieën te eten.

"Calorieën zijn slechts een van de aspecten waar mensen op kunnen letten. De hoeveelheid zout of verzadigd vet in een product is vanuit gezondheidsoogpunt net zo belangrijk. Daar zegt dit symbool weinig over", aldus expert voedselveiligheid Wieke van de Vossen van het Voedingscentrum tegenover NU.nl.

Toekomst

"Ten tweede richt dit symbool zich erg op kennis, terwijl we weten dat veel aankoopgedrag impulsief is of vanuit gewoonte", zegt Van de Vossen. "Ten derde refereert het naar een activiteit in de toekomst. Het is de vraag of mensen na hun aankoop daadwerkelijk extra gaan bewegen."

Het bewegingssymbool is in Groot-Brittannië voorgesteld als alternatief voor systemen als het stoplicht. Daarbij krijgen de categorieën vet, zout en calorieën de kleur rood, oranje of groen, afhankelijk van de hoeveelheid. Mensen begrijpen het stoplicht en andere systemen volgens de RSPH niet goed. Het bekendste Nederlandse symbool, het Vinkje, is eveneens omstreden.

"Maar het is de vraag of een nieuwe insteek met een verwijzing naar de verbranding wel gaat helpen", aldus Van de Vossen.