Supermarkten overtreden reclameregels kinderen

Zestien supermarkten en zeven voedselfabrikanten hebben de reclameregels voor kindermarketing overtreden. Het gaat onder meer om Plus, Dekamarkt, Coop, Hoogvliet en Spar.

De voedselwaakhond Foodwatch meldt dit naar aanleiding van uitspraken van de Reclame Code Commissie, dat zelf nog niet naar buiten treedt omdat de beroepstermijn voor de betrokken partijen nog loopt.

Foodwatch had de procedures samen met de Alliantie Stop kindermarketing ongezonde voeding aangespannen. De zeven voedselfabrikanten adverteerden in strijd met de regels over kindermarketing van de Reclame Code Commissie voor te vette of zoete koekjes, snoep, hagelslag en chocoladerepen.

De advertenties stonden in het gratis jeugdblad Tsjakka van de zestien supermarkten die lid zijn van de inkooporganisatie Superunie. Dat blad heeft een oplage van 2 miljoen.

Suiker en vet

De koekjes, snoep, hagelslag en chocoladerepen bevatten volgens Foodwatch meer suiker of vet dan toegestaan volgens de reclameregels voor kinderen tussen de zeven en dertien jaar. Ook stelt de Reclame Code Commissie volgens de voedselwaakhond dat sprake is geweest van ongeoorloofde sluikreclame.

In september werden al twaalf voedselfabrikanten en supermarkt Hoogvliet betrapt op overtreding van de reclameregels.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 
Tip de redactie