Nederland heeft een tekort aan ruim 500 biologische boeren. De vraag van consumenten en supermarkten naar biologische producten is veel groter dan het beschikbare aanbod.

Dat zegt de NOS op basis van cijfers van het CBS. Momenteel telt Nederland zo'n 1.500 boeren die biologisch voedsel produceren. Dit aantal is de afgelopen jaren nauwelijks gestegen.

Volgens Bavo van den Idsert, directeur van brancheorganisatie Bionext, vormt de investering die boeren moeten maken het grootste probleem. Voor boeren geldt een omschakelperiode van 2 jaar voordat zij zichzelf biologisch mogen noemen.

Tijdens deze periode moet de boer wel werken volgens de regels die gelden voor biologische landbouw, maar mogen de producten nog niet als zodanig worden verkocht. "Je hebt het soms over tienduizenden euro’s aan inkomstenderving. Dat kunnen niet alle boeren zomaar opvangen", aldus Van den Idsert.

Gevolgen

Door het tekort zullen biologische producten in de winkels steeds minder van Nederlandse bodem komen. "Wat dreigt, is natuurlijk dat er meer bio-producten geïmporteerd gaan worden. En dat is natuurlijk zonde", vertelt Van den Idsert.

Nederlandse consumenten hebben in 2015 ongeveer 1,2 miljard euro uitgegeven aan biologische producten, 12 procent meer dan het jaar daarvoor. Desondanks blijft het marktaandeel van biologisch marginaal met zo’n 4 procent. In landen als Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk ligt dat veel hoger, tussen de 10 en 15 procent.