De kritiek van de Consumentenbond op het Vinkje dat consumenten helpt gezond te kiezen, is volgens de stichting Ik Kies Bewust "tendentieus".

"Onderzoeken van het GfK laten zien dat het Vinkje als symbool voor producten die minder zout, suiker of verzadigd vet bevatten, door 95 procent van de Nederlandse consument wordt herkend", zegt voorzitter Diana Monissen van de Stichting Ik Kies Bewust tegen Distrifood, in reactie op de campagne 'Weg met het Vinkje' van de Consumentenbond.

De bond stelt dat Nederlanders weinig begrijpen van de betekenis van het Vinkje, dat voorkomt in het blauw ('bewuste keuze') en in het groen ('gezonde keuze'). Het verschil tussen beide vinkjes is 85 procent van de ondervraagden niet duidelijk.

Tendentieus

Monissen betreurt de verdeeldheid die het onderzoek van de Consumentenbond volgens haar heeft gezaaid. "Ik vind nog steeds dat je met het Vinkje in één oogopslag kunt zien of een product gezonder is dan andere producten. Bovendien heeft de stichting de steun van honderd bedrijven en het ministerie (van Volksgezondheid, red.). Dan is het tendentieus dat de Consumentenbond nu roept dat het Vinkje moet verdwijnen."

Monissen heeft namens Ik Kies Bewust een "plezierig" gesprek met de Consumentenbond gehad over de kwestie. Op 21 april wordt een publiek debat georganiseerd door Foodlog over het Vinkje, met voorstanders en sceptici.

Naast onduidelijkheid over de precieze betekenis is er ook kritiek op het Vinkje, omdat niet alle fabrikanten meedoen. Om het Vinkje op de verpakking te krijgen moet betaald worden. Sommige producten met een Vinkje zouden daardoor ten onrechte de gezonde keuze lijken ten opzichte van producten zonder het blauwe of groene symbool.