Minerale oliën in chocoladepaashazen in Nederlandse winkels

Twee chocoladepaashazen, waarvan volgens onderzoek in Duitsland is gebleken dat ze vervuild zijn met minerale oliën, zijn volgens Foodwatch ook in ons land te koop.

Volgens de consumentenorganisatie gaat het om de Riegelein Confiserie-goudhaas (60 gram) bij Sligro en de Lindt-goudhaas (100 gram), te vinden bij Sligro en Albert Heijn.

De Duitse tak van voedselwaakhond Foodwatch vond de minerale oliën in acht van de twintig onderzochte paashazen. "In Nederland zijn ze niet getest, maar ze zien er met dezelfde verpakking precies hetzelfde uit."

De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) verdenkt de oliën ervan onder meer kankerverwekkend te zijn, aldus Foodwatch. Mogelijk is het spul afkomstig uit de jutezakken waarin de cacaobonen zaten.

Ook werd in Duitsland bij vijftien van de twintig paashazen meer dan 2 milligram per kilo verzadigde koolwaterstoffen aangetroffen, wat zich kan ophopen in organen en daar schade kan veroorzaken, meldt Foodwatch verder.

Geen gevaar

De importeur van Lindt, die de goudhaas produceert die Albert Heijn verkoopt, laat in een reactie weten dat de zaak genuanceerder ligt. "Minerale oliën zijn een probleem in de hele voedingsindustrie, niet alleen bij chocolade of paasproducten. Lindt doet er alles aan om het te voorkomen, maar de hoeveelheden zijn zo klein dat ze geen risico voor de gezondheid opleveren."

Albert Heijn stelt in een reactie: "De aangetoonde concentraties zijn laag. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat deze lage concentraties negatieve gezondheidseffecten heeft. De Duitse overkoepelende organisatie voor de productie van zoetwaren (BDSI) heeft aten weten dat het consumeren van alle geteste Paashazen veilig is."

De supermarkt wijst er ook op dat er (nog) geen wettelijke limieten zijn. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel heeft eerder gepleit voor Europese normen en regels rond minerale oliën.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

NUwerk

Tip de redactie