Woensdag 5 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

'Nederlanders komen niet aan aanbevolen hoeveelheden voeding'

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheden (ADH) groente, fruit en brood worden volgens een enquête door veel Nederlanders niet gehaald.
Door NU.nl

Het lukt 22 procent van de respondenten niet om dagelijks 200 gram groente te eten. Twee keer zoveel mensen (44 procent) haalt de twee stuks fruit niet. Onderzoeksbureau Ipsos nam de enquête in opdracht van het Vitamine Informatie Bureau af onder 1.082 Nederlanders en vroeg mensen of ze de door het Voedingscentrum aanbevolen porties haalden.

Naast groente en fruit halen de respondenten ook de ADH voor vis niet: slechts 44 procent eet minstens een keer per week vis. Driekwart consumeert minder dan de ongeveer zes geadviseerde boterhammen.

Overigens stammen deze aanbevelingen nog uit de oude Schijf van Vijf. Dinsdag presenteerde het Voedingscentrum een nieuwe versie. Daarin wordt onder meer een kleinere hoeveelheid brood aangeraden, en meer groente.

Excuses

Ipsos vroeg de respondenten ook waarom ze de ADH's niet haalden. Er waren meerdere antwoorden mogelijk, en bij zowel groente, fruit en brood werd "Ik vind de hoeveelheid die ik neem voldoende" het vaakst aangevinkt. Bij vis koos men het meest voorhet excuus "Ik vind het product te duur".

Nederlanders eten in werkelijkheid waarschijnlijk nog slechter dan ze zelf denken. In eerder onderzoek waarin daadwerkelijke innames zijn gemeten blijken de scores flink lager dan in deze enquête.

"Dat mensen positief zijn over hun eetgedrag noemen we onrealistisch optimisme. Je ziet dat overal, ook bijvoorbeeld als je vraagt of mensen beter dan gemiddeld kunnen autorijden", zegt hoogleraar gezondheidscommunicatie en gedragsverandering Emely de Vet (Wageningen Universiteit).

Wilskracht

Een andere factor is dat mensen niet goed weten wat ze op een dag eten. "Door de dag heen nemen we tientallen beslissingen over ons eten. Dat gebeurt lang niet altijd bewust. Daar komt bij: we weten niet of we bijvoorbeeld 200 gram groente hebben gegeten, omdat we niet weten hoeveel dat is", aldus De Vet.

Omdat (onbewust) gedrag zo'n grote rol speelt, moet het makkelijker worden gemaakt om gezonde keuzes te maken, zegt De Vet. "Het moet niet zo zijn dat je steeds wilskracht en zelfbeheersing nodig hebt om gezond te eten en de verleidingen te weerstaan. Men moet ook het gezonde verleidelijk maken, dus naast snacks ook fruit bij de kassa."


Lees meer over:

Eten & Drinken

Aanbevolen artikelen