In tegenstelling tot resultaten uit eerder gehouden onderzoeken is matig alcoholgebruik helemaal niet goed voor de gezondheid.

Dat meldt Trouw op basis van een Canadees onderzoek. Onderzoekers verzamelden gegevens van 87 studies waarin de gezondheidseffecten van alcohol werden geanalyseerd. Hieruit wordt geconcludeerd dat alleen de geheelonthouder beter af is.

In veel onderzoeken werd vastgesteld dat het drinken van één tot twee glazen alcohol per dag goed zou zijn voor hart en bloedvaten en dat binnen deze groep ook minder dementie, kanker of botbreuken voor kwamen. Matig gebruik van alcohol zou zelfs een positief effect hebben op het voorkomen van levercirrose, een typische alcoholistenkwaal.

Onder de geheelonthouders zou zich een grote groep bevinden die vanwege gezondheidsredenen gestopt is met drinken. Hierdoor lijken matige drinkers gezonder, omdat zij vermoedelijk geen klachten hebben ondanks dat zij wel regelmatig alcohol nuttigen. Om die reden zouden de resultaten bij deze groep positiever zijn dan bij de zware drinkers en de geheelonthouders.

Hooguit de incidentele drinker heeft voordeel bij het drinken van alcohol.