Kleine bierbrouwers hebben te maken met een tekort aan hop, een essentieel ingrediënt voor hun speciaalbieren.

De hopoogst is dit jaar slecht vanwege een droge zomer in 2015. "Daardoor is bijvoorbeeld in Engeland en Duitsland minder geoogst. Ook het zuurgehalte van de hop, dat de bitterheid bepaalt, is minder dan normaal", zegt hopleverancier Selected Brewing Ingredients vrijdag in het AD.

Vooral kleine bierbrouwers zijn de dupe. Zij brouwen vaak biervarianten die een grotere hoeveelheid en rijkheid aan hop vereisen dan alledaags pils. Hop is het ingrediënt dat bier bitter en kruidig maakt.

Fabrikanten als Heineken en Grolsch die vooral op pils leunen, hebben minder hop(soorten) nodig en bovendien stevige contracten met leveranciers.

Vraag

Terwijl het hopaanbod daalt, stijgt de vraag naar bijzonder bier in Nederland. Het Klein Brouwerij Collectief (KBC) zegt tegen de Volkskrant dat er nu twee keer zoveel speciaalbieren worden gebrouwen als zeven jaar geleden.

"Ik denk dat het een goede optie zou zijn meer hop in Nederland te gaan telen om minder afhankelijk te worden van hop uit het buitenland", zegt voorzitter Constant Keinemans van het KBC.