Volgens de Consumentenbond is de gerookte zalm van Jumbo al langer niet van goede kwaliteit. In februari haalde de supermarktketen diverse zalmproducten uit de schappen vanwege besmetting met listeria-bacteriën.

Het budgetmerk 'Gerookte Zalm', de 'Jumbo Houtgerookte Noorse Zalm' en de 'Jumbo Houtgerookte Sockeye Wilde Zalm' kwamen het slechtst uit een test van de Consumentenbond, waarvan de volledige resultaten in april worden gepubliceerd.

87 procent van de monsters van deze zalm bevatte op de uiterste houdbaarheidsdatum zoveel bacteriën dat ze bedorven waren. Drie monsters waren zelfs bij aankoop al bedorven, één tot twee weken voor de uiterste houdbaarheidsdatum.

Bart Combée, directeur van de Consumentenbond, zegt het onbegrijpelijk te vinden dat er problemen zijn met zalm en wijst erop dat veel visverwerkende bedrijven een "puinhoop" maken van de hygiëne. "De visverwerkende industrie, supermarkten en de overheid hebben elk hun eigen verantwoordelijkheid om te zorgen dat de misstanden in de sector worden opgelost", licht hij toe.

"Strengere controles door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de supermarkten zelf, spoedige invoering van hogere boetes en openbaarmaking van NVWA-controlegegevens met naam en toenaam zijn broodnodig."

Listeria

In twee verpakkingen van het budgetmerk 'Gerookte Zalm te koop' bij Jumbo, werd listeria aangetroffen. Listeria is een bacterie die een voedselinfectie kan veroorzaken. De kans op besmetting met listeria is klein maar de gevolgen kunnen ernstig zijn.

Zwangere vrouwen, maar ook ouderen en mensen met een verzwakt afweersysteem, kunnen gerookte zalm beter vermijden.