Een aantal Amsterdamse restaurants gaat via de reserveringswebsite Couverts.nl een aanbetaling inhouden van de creditcard van de persoon die bij hen een tafeltje gereserveerd heeft.

Dat besluit is genomen nadat meerdere restaurants klaagden dat er veel mensen niet kwamen opdagen, aldus Het Parool woensdag.

"Dat kost veel geld voor een restaurantondernemer", concludeert de initiatiefnemer van Couverts. Hij vergelijkt het nieuwe systeem met Booking.com. "Daar is het de normaalste zaak van de wereld dat je je creditcardgegevens opgeeft bij het boeken van een hotelkamer."

De proef begint in maart met drie Amsterdamse restaurants. Welke dat zijn is vooralsnog niet bekend. Indien het een succes blijkt te zijn dan is de reserveringswebsite van plan om het uit te breiden naar andere restaurants in Nederland.

Twijfel

Joris Prinssen van de Koninklijke Horeca Nederland is nog onzeker over het nieuwe plan. "Restaurants waren juist een unieke uitzondering op de manier van reserveren bij hotels en vluchten."

"Bovendien is het de vraag of een aanbetaling of het blokkeren van een creditcard in het straatje past van de gastvrijheid en toegankelijkheid die restaurants willen uitstralen."