Het suikergehalte van de producten van FrieslandCampina is in zes jaar tijd met 7 tot 44 procent verlaagd. Daardoor verbruikt de fabrikant 8 miljoen kilo suiker minder per jaar.

De suikerverlaging is het hoogst in het FrieslandCampina-product Fristi; door een reductie van 44 procent bevat het drankje nu 7,9 gram suiker per 100 milliliter.

Ook in Dubbelfrisss (32 procent) en Yoki (31 procent) is de verlaging fors. In die drankjes zit nog 6,5 en 7,8 gram suiker per 100 milliliter.

In de dranken Taksi, Extran Energy, Taksi Splash, Vifit, Mona Lichtige Pudding, DubbelDrank, Goedemorgen Drinkontbijt en Mona vaste pudding bevat de suikerreductie minstens 11 procent. In Extran Hydo zat al minder suiker dan de rest van de producten (5,4 gram), en dit is met 7 procent teruggebracht naar 5 gram.

Opzettelijk

FrieslandCampina heeft er opzettelijk voor gekozen om de veranderingen langzaam plaats te laten vinden. De aanpassingen in recepturen kosten relatief veel tijd en onderzoek.

"Ook moeten consumenten vaak wennen aan de veranderde producten. (...) Op deze manier wordt de zoete smaak geleidelijk, bijna ongemerkt, verlaagd", aldus de fabrikant.

Het bedrijf heeft daarnaast een zoutreductie in hun producten gerealiseerd. De Goudse 48+ kaas en Goudse foliekaas bevatten 10 procent minder zout. 

Unilever

Ook Unilever richt zich op zoutreductie. In 2014 zat er gemiddeld 9 en 12 procent minder zout in roerbaksauzen. Ook in sojasauzen van Unilever zit minder zout: een reductie van gemiddeld 5 en 15 procent. Bertolli maakt gebruik van een recept waarbij gemiddeld 16 procent minder zout wordt gebruikt. Ook Unox heeft zijn recept aangepast en gebruikt nu gemiddeld 5 en 8 procent minder zout.

Het suikergehalte in het Unilever-product Lipton werd ook aangepakt. Sinds 2010 is het suikergehalte in theeproducten van Lipton met gemiddeld 7 procent gedaald.