Winkeliers geven minder vaak een plastic draagtas aan hun klanten. Vanaf 1 januari is het niet meer toegestaan voor winkels om gratis plastic tasjes te geven.

Bij winkelketen Hema is het aantal tasjes dat wordt uitgegeven met 80 procent afgenomen, ook bij C&A (65 procent), Gall en Gall (70 procent) en de Kruidvat (60 procent) worden minder tassen meegegeven, dat vertellen de ketens aan de NOS.

Volgens de omroep worden papieren tassen, grote boodschappentassen en rolkarretjes steeds vaker gebruikt als vervanging van de plastic tas. Winkeliers gaan ook vaker op zoek naar alternatieven die nog wel gratis mogen worden weggegeven.

"Je ziet dat het tasjesverbod leidt tot bewustwording bij mensen. Maar we moeten nu niet allemaal overstappen op het aannemen van gratis papieren tassen," zegt groothandelaar in verpakkingsmaterialen Fred Henneke. Een papieren tas is volgens stichting Milieu Centraal in de meeste gevallen vervuilender dan een plastic tas.

Milieu

Het verbod op het gratis verstrekken van de wegwerptassen moet het zwerfafval terugdringen en het milieu sparen.

Winkeliers moeten sinds 1 januari geld vragen als zij een plastic tas aanbieden. Het ministerie Infrastructuur en Milieu stelt een prijs van 25 cent voor. De dunne plastic tasjes voor bijvoorbeeld verswaren blijven gratis als dat voedselverspilling tegengaat of als er geen andere manier is om deze levensmiddelen hygiënisch te verpakken.