Het veelbesproken Britse plan om een belasting op suikerhoudende dranken te heffen, zou in de komende tien jaar 3,7 miljoen mensen kunnen behoeden voor obesitas.

Dat schrijven de charitatieve organisaties Cancer Research UK en UK Health Forum in een gezamenlijk rapport, meldt The Guardian. In Groot-Brittannië woedt al enige tijd een debat over een mogelijke suikertaks op frisdranken.

Het rapport stelt dat als er niets gebeurt, 34 procent van de bevolking in 2025 obesitas zal hebben, tegen 29 procent nu. Volgens de organisaties zou deze stijging kunnen worden voorkomen met een belasting van 20 procent op suikerrijke drankjes.

Daarnaast schatten de organisaties dat een suikertaks tegen 2025 ook zou zorgen een besparing op de nationale zorgkosten van 10 miljoen pond (12,9 miljoen euro) per jaar. "Obesitas is na roken de grootste te voorkomen oorzaak van kanker", luidt een van de argumenten.

Druk

Volgens The Guardian verhoogt het rapport van Cancer Research UK en UK Health Forum de druk op de Britse overheid om een suikertaks op frisdrank in te voeren.

Een reeks organisaties en politici heeft zich al voor de maatregel uitgesproken, evenals televisiekok Jamie Oliver die in zijn eigen restaurantketen een heffing op suiker instelde. Volgens een enquête van Cancer Research onder 1.774 Britten is 55 procent voorstander.

Deze of volgende maand verwachten de Britten een overheidsnota over de aanpak van kinderobesitas. Hier wordt mogelijk een suikertaks in aangekondigd. Kijnderobesitas wordt als een groot probleem gezien in het land: kinderen tussen de elf en achttien jaar oud krijgen gemiddeld drie keer zo veel suiker binnen als aanbevolen, waarvan bijna een derde via suikerhoudende drankjes.