De Britse supermarkt Tesco stopt met het verkopen van gebogen croissantjes. Die kunnen niet goed besmeerd worden, volgens klanten.

In de winkels van Tesco, een van de grootste ketens van het land, liggen vanaf vrijdag alleen nog rechte croissants, melden Britse media waaronder The Guardian.

"Toen de vraag naar gebogen croissants begon te dalen, zijn we in gesprek gegaan met onze klanten. Bijna 75 procent zei de voorkeur te geven aan rechte varianten", aldus Harry Jones, croissantinkoper bij Tesco's.

Smeerfactor

De belangrijkste reden voor het besluit is de "smeerfactor", zegt Jones. "De meeste mensen vinden het makkelijker om een rechte croissant te smeren, met één vloeiende beweging. Bij croissants met halvemaanvorm kan het wel tot drie pogingen kosten om de perfecte laag beleg aan te brengen. Dit verhoogt weer de kans op plakkerige vingers en eettafels."

The Guardian citeert "croissantkenner" Michelle Wade, die het niet eens is met de beslissing van Tesco. "Croissants horen krom te zijn, tot de punten elkaar raken. Maar de beslissing van Tesco is goed voor echte croissantbakkers, want hun product wordt daarmee authentieker."

De andere grote Britse supermarktenketens Sainsbury's en Waitrose laten de krant weten dat zij voorlopig zowel rechte als gebogen croissants blijven verkopen.