De voedselkramen van het Amsterdamse muziekfestival DGTL zullen dit jaar geen maaltijden en snacks met vlees of vis verkopen.

Ook de medewerkers en optredende artiesten krijgen alleen vegetarisch voedsel. De organisatie zegt vegetarisme niet te willen opdringen aan bezoekers, maar wel een "signaal" af te willen geven over de gevolgen van dagelijkse vleesconsumptie.

"Door gezamenlijk twee dagen vleesvrij te eten, zullen de bezoekers samen bijna 53.000 kilogram co2, 14 miljoen liter water en 21.000 kilo veevoer besparen. Dat staat gelijk aan 350 retourvluchten van Amsterdam naar Parijs."

Verduurzaming

De organisatie van DGTL zet naar eigen zeggen sterk in op verduurzaming. Het groeiende aantal festivals in Nederland zou veel vervuiling en energieverspilling met zich meebrengen. "Denk aan de hoeveelheden water en elektriciteit die nodig zijn om een festival voor tienduizenden mensen gaande te houden, of de bergen plastic drinkbekers die achterblijven op het terrein."

DGTL gebruikt herbruikbare bekers, recyclet urine en probeert het gebruik van diesel te minimaliseren door gebruik te maken van het centrale elektriciteitsnet. "Deze stap naar vlees- en visvrije voedselkramen is een belangrijke volgende ontwikkeling."