De samenstelling van biologische melk en vlees is volgens onderzoekers gunstiger dan bij gewone varianten.

Biologische melk bevat meer omega-3 vetzuren en andere voedzame voedingsstoffen, volgens een internationaal meta-onderzoek. De wetenschappers analyseerden 196 wetenschappelijke artikelen over melk en 67 over vlees.

Er bleek een consistent verschil in de samenstelling van de biologische en niet-biologische varianten. Biologische melk bevat gemiddeld 50 procent meer omega-3-vetzuren dan gewone melk. Hetzelfde geldt voor biologisch vlees, dat bovendien een kleinere hoeveelheid bevat van twee soorten verzadigde vetzuren.

Overstap

Dit betekent dat de omega-3-inname kan worden verhoogd door over te stappen van reguliere naar biologische melk en vlees. Een halve liter biologische volle melk bevat ongeveer 16 procent (39 miligram) van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid omega-3-vetzuren, terwijl evenveel gewone melk 11 procent (25 mg) bevat.

Onderzoeker Chris Seal van de Newcastle University: "Het West-Europese dieet staat erom bekend dat het te weinig omega-3 vetzuren bevat. De European Food Safety Authority (EFSA) beveelt aan om twee keer zoveel omega-3-vetzuren te consumeren dan we nu doen. De overstap naar biologisch dan ook een goede stap kunnen zijn."

Een wetenschapper die niet bij het onderzoek betrokken was, plaatst in The Guardian de kanttekening dat een dergelijke overstap nog maar een klein verschil maakt (1,5 procent meer omega-3-inname).

Overige stoffen

In biologische melk zijn ook de concentraties van de als gezond aangemerkte stoffen vitamine E en ijzer hoger. Daarnaast bevat het een (ruim) lager gehalte van de stoffen jodium en selenium. Of dat gezond is, hangt mede af van de consument: zwangere vrouwen hebben bijvoorbeeld meer jodium nodig en zouden daarmee juist gebaat zijn bij reguliere melk.

De verschillen in samenstelling van biologisch vlees en melk worden volgens de onderzoekers veroorzaakt door de weidegang van biologische koeien, en het type voer dat ze krijgen.