Een wet zoals in Frankrijk, waar supermarkten geen voedsel meer mogen verspillen, is volgens verschillende partijen in Nederland niet nodig. 

Frankrijk nam vorige week een wet aan die voorschrijft dat supermarkten overgebleven voedsel niet meer mogen weggooien en liefst moeten doneren aan voedselbanken. Een dergelijke wet is in Nederland echter niet nodig, zegt Toine Timmermans, voedselverspillingdeskundige van de Wageningen Universiteit.

"De meeste Nederlandse supermarkten voldoen al aan de voorwaarden van deze nieuwe wet, dus daarmee zou je het paard achter de wagen spannen. Wij zijn in denken en doen een stuk verder dan Frankrijk. Onze supermarkten boekten de afgelopen tien jaar veel vooruitgang, en hebben vrijwel allemaal een contract met de Voedselbank."

Ook het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) ziet geen heil in een 'Frans' scenario voor Nederland. "Er wordt al ontzettend veel gedaan door supermarkten, waardoor we er in Nederland relatief goed voor staan." Marktleider Albert Heijn geeft eenzelfde reactie. "Ik vraag me af of een dergelijke wet als in Frankrijk hier van toegevoegde waarde is", aldus een woordvoerder.

De op een na grootste supermarktketen Jumbo wilde niet op de vraag reageren.

Tweede leven

Hoewel Nederland het relatief goed doet, is er volgens Timmermans nog steeds werk aan de winkel. Vooral groente, fruit, zuivel en brood belanden dagelijks met tonnen in de container. "De grote supermarkten verspillen gemiddeld ongeveer anderhalf procent van de producten. In totaal betekent dat een jaarlijkse derving van tegen een miljard euro."

Maar volgens het CBL en Albert Heijn krijgt die anderhalve procent bijna altijd een tweede leven. Behalve doorgesluisd naar de Voedselbank worden overgebleven producten omgezet in diervoeding, verwerkt tot soep of saus. "Alleen vlees moet helaas vaak worden weggegooid", zegt Albert Heijn.

Dat vindt Timmermans een te positieve voorstelling van zaken. "Dat alles een tweede leven krijgt is een mooi verhaal. Maar in de praktijk wordt veel voedsel verwerkt tot biogas. Een schijnoplossing: je haalt er nauwelijks energie uit ten opzichte van wat je er instopt, en vaak is dat nog goed voedsel."

Consument

Het CBL en Albert Heijn wijzen er op dat consumenten de belangrijkste oorzaak van voedselverspilling zijn. Volgens onderzoek van de Wageningen Universiteit komt inderdaad 45 procent van de verspilling voor rekening van de Nederlandse consument.

Timmermans zegt dat supermarkten desondanks naar zichzelf moeten blijven kijken. "Zij hebben namelijk veel invloed op hoeveel de consument uiteindelijk weggooit. Wat dat betreft laten supermarkten veel kansen liggen. Ze zijn bijvoorbeeld erg weifelend als het gaat om het aanpassen van verpakkingen die de houdbaarheid verlengen. Dat vereist namelijk aanpassingen in het schap en veranderingen in de afspraken met leveranciers."