Vrijdag 1 juli 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Slijterij

Twintigduizend Nederlanders laten alcohol staan tijdens vastentijd

Twintigduizend Nederlanders drinken vanaf woensdag veertig dagen geen alcohol. Zij doen mee aan een project van de organisatie 'Ikpas2016'.
Door: ANP/NU.nl

Daarmee doen er ongeveer vier keer zoveel deelnemers mee als vorig jaar, zegt Rob Bovens, lector Verslaving aan de Hogeschool Windesheim en onderzoeker voor Ikpas2016. Hij deed vorig jaar onderzoek naar de actie en houdt ook dit jaar weer in de gaten hoe deelnemers het er vanaf brengen.

De jaarlijkse vastentijd is een van oudsher katholieke traditie tussen carnaval en pasen. Deze periode begint op Aswoensdag en eindigt op 20 maart, oftewel Palmzondag. Dat er veel meer deelnemers zijn dan vorig jaar, is volgens Bovens simpel te verklaren. "Het is een trend om te ontgiften. Een gezonde leefstijl is in." 

Beter slapen

Bovens heeft er vertrouwen in dat veel mensen het zullen volhouden. "Ik denk dat 70 procent het einde haalt, dat is ongeveer elk jaar gelijk." Een opvallend hoog percentage, vindt de lector, omdat 65 procent van te voren aangeeft dat ze het een echte uitdaging vinden. "De deelnemers drinken gemiddeld vier à vijf keer per week. Dat ze het volhouden, komt omdat ze lekkerder slapen, beter sporten en soms kilo's afvallen. Dat motiveert."

Bovens verwacht dat bij ruim de helft van de deelnemers het alcoholgebruik ook na veertig dagen heel laag blijft.

Aanbevolen artikelen