Kinderdrankjes bevatten vaak bijna evenveel suiker als cola, en soms zelfs meer.

Dat zegt de organisatie Foodwatch, die 194 pakjes drinken uit de schappen van de vijf grootste supermarkten (Albert Heijn, Jumbo, Plus, Lidl en Aldi) onderzocht.

In de pakjes bleek gemiddeld 16,2 gram suiker te zitten, oftewel vier suikerklontjes à 4 gram. In een even grote hoeveelheid cola zitten vijf suikerklontjes. Bijna een kwart van de drinkpakjes bevat zelfs meer suiker. Te veel suiker binnenkrijgen kan leiden tot diabetes, hartziekten en beroerten, waarschuwt Foodwatch.

Yoghurtdrankjes

Uitschieters zijn de yoghurtdrankjes van Albert Heijn, Jumbo, Aldi en Plus. Daar zitten gemiddeld meer dan zes suikerklontjes in. "Een keer een pakje kan geen kwaad. Maar kinderen krijgen dit elke dag mee naar school. Als je dit drinkt in de ochtendpauze, in de middagpauze en wanneer je thuiskomt, drink je achttien suikerklontjes per dag'', zegt foodwatch.

Er zijn ook pakjes waar weinig suiker in zit, maar daar zijn vaak andere zoetstoffen aan toegevoegd. Foodwatch: "Dat zijn geen gezonde alternatieven. Als je kinderen overvoert met zoet, leren ze andere smaken niet waarderen. En dat zie je de rest van hun leven terug in een verkeerd eetpatroon."

Foodwatch wil dat minister Edith Schippers van Volksgezondheid ingrijpt. Nu wordt het aan de fabrikanten, supermarkten en de horeca gelaten om mensen minder suiker, zout en vet binnen te laten krijgen. Die zelfregulering faalt volgens Foodwatch.