Woensdag 17 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Horeca wil hogere boetes voor drinkende jongeren

Horeca-ondernemers vinden dat achttienminners die in cafés alcohol drinken te lage boetes krijgen. Door de huidige regelgeving worden de uitbaters een stuk harder gestraft dan de jongeren zelf.
Door NU.nl

"Als in een drukke of grote zaak door jongeren drank aan elkaar wordt doorgegeven, en zelfs ouders werken daaraan mee, is het voor de ondernemers erg lastig daar tegen op te treden. Maar die kunnen wel een boete oplopen van 1.360 euro en ze lopen zelfs de kans dat hun zaak wordt gesloten", zegt woordvoerder Joris Prinssen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) tegen Metro.

Jongeren moeten volgens de sector meer gaan betalen. Zij krijgen nu een boete van 90 euro voor hun overtreding. Dat is niet in verhouding met de straffen die uitbaters krijgen, vindt Prinssen. "Als een zaak moet sluiten, heeft dat enorme gevolgen voor hele gezinnen. Terwijl degenen die drinken 90 euro betalen en vrolijk verder drinken."

Verantwoordelijkheid verleggen

De KHN-woordvoerder twijfelt of drinkende jongeren wel regelmatig beboet worden. "We zouden heel graag eens een onderzoek zien waaruit blijkt hoe vaak dat nu eigenlijk gebeurt", zegt hij tegen Metro.

De verantwoordelijkheid zou meer bij ouders en jongeren zelf gelegd moeten worden, vindt Prinssen. "Nu worden ondernemers geacht de jeugd op te voeden. En natuurlijk is dat ook onze taak, maar dat kunnen we niet alleen."


Lees meer over:
AlcoholJongerenEten & Drinken

Aanbevolen artikelen