Dierenwelzijnsorganisatie Varkens in Nood begint een rechtszaak tegen Jumbo en Dirk van den Broek omdat zij volgens hen massaal varkensvlees zonder keurmerk verkopen.

Dit is een schending van de afspraak uit 2013 om daar uiterlijk in 2015 mee te stoppen: vlees moet minimaal het Beter Leven kenmerk 1 ster hebben, aldus Varkens in Nood maandagavond.

In een reactie zegt Dirk het niet eens te zijn met die bewering. De supermarkt zegt dinsdag dat het in 2014 en in 2015 brieven van Varkens in Nood en van Stichting Dier & Recht heeft gekregen. Daarin stond dat veehouders en toeleveranciers van Dirk de wet overtraden. De keten zegt de bewegingen om meer informatie te hebben gevraagd. "Ondanks meerdere verzoeken is hier nooit een reactie op ontvangen van hen."

Duurzamer

Volgens Varkens in Nood was in 2013 afgesproken dat al het varkensvlees vanaf 2016 een keurmerk van de Dierenbescherming moet hebben. Niet waar, zegt Dirk, het vlees moet duurzamer worden maar over een keurmerk is niets afgesproken.

Ook bij andere supermarkten wordt nog steeds varkensvlees zonder keurmerk verkocht, maar Dirk en Jumbo scoren slechter dan de meeste andere supermarkten, stelt de dierenwelzijnsorganisatie na eigen onderzoek in januari.

Varkens in Nood hekelt met name de kiloknallers, aanbiedingen met vlees zonder keurmerk. De organisatie spant de rechtszaak aan samen met Dier&Recht en belangstellende burgers.