Een onderzoek dat in november uitkwam, waaruit bleek dat light-producten kunnen helpen bij afvallen, blijkt gefinancierd te zijn door een bedrijf dat Coca Cola en PepsiCo in de portefeuille heeft.

Uit het onderzoek bleek dat light-producten beter genuttigd kunnen worden dan water, als de proefpersonen probeerden af te vallen, zo meldt The Independent. Dat in strijd met eerdere onderzoeken waaruit bleek dat light-producten allerlei gezondheidsrisico's met zich meebrengen.

Voor het onderzoek werden 5.500 verschillende onderzoeken met elkaar vergeleken en daaruit de conclusies getrokken.

Voor de conclusie dat light-producten kunnen helpen bij een dieet, werden echter slechts drie onderzoeken gebruikt. Twee daarvan vonden weinig verschil in het aantal afgevallen kilo's, de ander noemde het verschil significant. Het laatste onderzoek was echter gefinancierd door de American Beverage Association, waar verschillende frisdrankmerken bij zijn aangesloten.

De wetenschappers van de Universiteit van Bristol, die het onderzoek leidden, blijven achter hun bevindingen staan, zo laten ze weten aan The Independent. "Het onderzoek is gepubliceerd in The International Journal of Obesity, dat betekent dat verschillende wetenschappers onze studie kritisch hebben geanalyseerd."