Ook sterrenrestaurants namen paardenvlees Willy Selten af

Meerdere sterrenrestaurants hebben het vlees van groothandel Willy Selten in Oss gekocht.

De vleesgroothandel van Willy Selten in Oss ging failliet kort na een inval van de NVWA. Het bedrijf verkocht relatief goedkoop paardenvlees als puur rundvlees. In 2011 en 2012 had het bedrijf ten minste 336.000 kilo paard verwerkt.

De NWVA maakte de lijst met afnemers vrijdag alsnog bekend. Dit hadden ze eerder geweigerd toen Foodwatch er om gevraagd had. De rechter gaf Foodwatch vorige maand gelijk. 

Op de lijst staan ook het Amsterdamse tweesterrenrestaurant Ciel Bleu in het Okura Hotel, het inmiddels gesloten Amsterdamse restaurant Ron Blaauw, De Treeswijkhoeve in Waalre en tweesterrenzaak 't Nonnetje in Harderwijk. 

Reputatie

Chefkok Onno Kokmeijer van Ciel Bleu ontkent het gebruik van paardenvlees tegen het AD. "Daar durf ik mijn hand voor in het vuur te steken'', aldus Kokmeijer tegen de krant. "Misschien ging het om ham voor het ontbijtbuffet voor het hotel.''

Ook Ron Blaauw vindt zijn reputatie te belangrijk om paardenvlees te gebruiken. "Ik heb nooit zaken met die Selten gedaan. Misschien mijn leveranciers, of hun leveranciers. Dan kan het hoogstens in salami of hamburgers hebben gezeten voor het personeel.''

Broodbeleg

Michel van der Kroft van 't Nonnetje zegt tegen de krant niet op de hoogte te zijn van de afname van het vlees. "Wij werken alleen met duidelijk herkenbare producten als duif, fazant en kwartel. Het enige wat ik kan bedenken is dat het broodbeleg voor ons personeel van Willy Selten zou kunnen komen. Via een toeleverancier dan, want wij kennen het bedrijf zelf niet." 

Chef Dick Middelweerd van De Treeswijkhoeve zegt dat er zelfs nooit rundvlees bij ze op het menu heeft gestaan. "Voor een tweesterrenrestaurant vind ik ossenhaas te gewoon. Soms maak ik tartaar van rundvlees, maar dat komt uit Australië", aldus Middelweerd tegen het AD

Gesjoemel

Op de lijst staan bijna 1800 ''directe en indirecte afnemers''. Die hebben tussen 2011 en 2013 vlees van Selten gekregen. Dat wil echter niet zeggen dat ze paardenvlees hebben gekocht bij Selten, aldus de NVWA. Het wil ook niet zeggen dat ze weet hadden van gesjoemel.

Onder de klanten zijn ook alle grote supermarktketens, zoals Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Plus, C1000, Deen en Vomar. Ook vleeswarenfabrikant Stegeman, snackmaker Van Oers, cateraar Albron, salademaker Johma, aardappelverwerker CêlaVita, slachterij VION, Hotel de Wereld in Wageningen en de groothandels Sligro, Hanos en Deli XL kregen vlees van Selten.

Van Hattem Vlees

Verder staan er buiten de sterrenstaurants ook veel restaurants zonder sterren, eetcafés en lunchrooms tussen. 

Het vlees van Selten is onder meer verwerkt in salami, gehaktballen, saucijzenbroodjes, bitterballen, kroketten, soepballetjes en carpaccio. Een deel daarvan is teruggeroepen, een ander deel was al opgegeten.

Tip de redactie