'Lidl verkoopt nog altijd plofkipachtig vlees'

Supermarktketen Lidl zou ondanks beloften nog altijd kippenvlees verkopen dat sterke overeenkomsten vertoont met vlees van plofkippen.

Dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier beschuldigt Lidl van 'kunstgrepen'. De keten zou namelijk alleen nog het vlees verkopen van hennetjes. Die groeien minder hard dan de haantjes.

Bovendien krijgen ze speciaal voer, zodat ze iets minder snel groeien dan vroeger. Officieel gelden ze net niet als een plofkip, maar de haantjes worden volgens Wakker Dier wel vetgemest. "Zo los je het plofkip-probleem niet op", aldus de organisatie.

Kuikens komen per dag ongeveer 40 tot 60 gram aan. De snelle groeiers worden plofkippen genoemd. Ze leven in stallen met ongeveer twintig soortgenoten op een vierkante meter.

Actie

De kippen krijgen volgens Wakker Dier last van kreupelheid, gewrichtspijn, voetzweren en kortademigheid. De organisatie voert daar sinds 2012 actie tegen.

Ze wil dat winkels vlees verkopen van kuikens die minder hard zijn gegroeid. Wakker Dier richt zich ook op de horeca. Tegelijk met Lidl beloofden ook Albert Heijn en Jumbo de plofkip uit de schappen te halen. Die supermarkten zijn dat wel nagekomen, zegt Wakker Dier.

Verrast

Lidl zegt dat ze afspraken hebben gemaakt over onder andere de maximale groei per dag, het aantal dieren per vierkante meter en de slachtleeftijd en dat alle kippen aan deze eisen voldoen. De keten is verrast door de kritiek.

De supermarktketen gaat door Wageningen Universiteit laten onderzoeken of het beter is om over te schakelen op een ander kippenras. Ook heeft de supermarkt aan de kippenlveranciers gevraagd of zij een ander ras kunnen aanbieden.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 
Tip de redactie