Restaurantbezoekers kiezen tijdens een diner het liefst voor vlees bij het hoofdgerecht. Vers, gezond en verantwoord voedsel is voor mensen die uit eten gaan steeds belangrijker geworden.

Ruim driehonderd horecaondernemers zeiden tegen Horecava dat een vleesgerecht het vaakst wordt besteld in hun zaak. Een combinatie van vlees en vis is tweede favoriet en een volledig visgerecht staat op plaats drie.

Het minst populair is een vegetarisch hoofdgerecht. Een pasta- of rijstgerecht komt daar nog net voor.

Tien jaar geleden deed Horecava een soortgelijk onderzoek onder horecaondernemers. Destijds zeiden zij te verwachten dat brood bij de maaltijd minder populair zou worden en dat ook soep minder zou worden besteld.

Brood en soep

Bijna driekwart (70 procent) stelt nu echter dat brood nog steeds een belangrijk onderdeel is bij de maaltijd en dat ook soep nog regelmatig wordt geserveerd. Een toetje neemt af in populariteit: terwijl in 2005 ondernemers nog zeiden dat ijs favoriet was, kiezen restaurantbezoekers nu steeds vaker voor een kop koffie met een glas likeur na de maaltijd.

Verse, gezonde maaltijden die het liefst ook nog streek- en seizoensgebonden zijn, worden volgens de ondernemers steeds populairder.

Restaurantbezoekers blijven daarnaast steeds langer aan tafel zitten: de helft van de ondernemers valt het op dat klanten steeds langer de tijd nemen voor het nuttigen van de maaltijd.