Cafés en hotels van onafhankelijke ondernemers worden gemiddeld beter beoordeeld dan zaken die onderdeel zijn van een keten.

Dat blijkt uit de eerste Formule Benchmark Monitor, een onderzoek van bureau More2Market en vakblad FoodClicks onder ruim vijfduizend Nederlanders.

Zelfstandigen worden gemiddeld met een 7,9 beoordeeld, tegen een 7,3 voor ketenzaken. Die hogere waardering geldt in elk segment, van koffiebars tot hotels.

Het verschil in waardering voor zelfstandigen en ketenzaken uit zich vooral in de prijs-kwaliteitverhouding en de sfeer. De waarderingen voor de service liggen dichter bij elkaar.

"De zelfstandige ondernemer zonder formule is flexibeler en kan daardoor sneller inspelen op de snel veranderende wensen van gasten", zegt onderzoeker Rien de Koning van More2Market.

Van der Valk

Van de onderzochte horecaketens komt Van der Valk als winnaar uit de bus. De hotelketen wordt gemiddeld met een 7,9 gewaardeerd. De prijs-kwaliteitverhouding wordt het meest geprezen.

Kwalitaria (een 7,8) en Landal Greenparks (7,77) zijn de nummers twee en drie bij de formuleketens.