Supermarkten weerspreken kritiek op vleesetiketten

Supermarktketens Jumbo, Albert Heijn en Plus staan niet 100 procent achter de conclusie van de Consumentenbond over misleidende etiketten op vleesproducten.

Dat schrijft Distrifood donderdag na navraag bij drie supermarkten. Uit onderzoek van de bond bleek dat er veel fouten op etiketten staan en consumenten worden misleid.

De Consumentenbond meldde onder anderen dat het vleesgehalte in rundvleeskroketten van Jumbo onvoldoende zichtbaar is. In een reactie zegt Jumbo tegen Distrifood dat er een oude en onjuiste analysemethode gebruikt is, waarbij zij verwijzen naar de reactie van de Algemene kokswaren en snackproducentenvereniging (AKSV).

Volgens de AKSV is de methode al in 1989 door de Sociaal Economische Raad afgeschaft. "De methode houdt namelijk geen rekening met vocht- en vetverlies van het vlees dat deels wordt weggekookt in de ragout." Volgens de AKSV is dat een onomkeerbaar proces en "zal er altijd minder vlees fysiek aanwezig blijven dan vooraf is toegevoegd."

Ontdooid vlees

Jumbo is het daarnaast niet eens met de conclusie dat ontdooid vlees als vers wordt gekocht. "Voor de saucijzen is gebruik van bevroren vlees in een product wettelijk toegestaan. Dit doet niets af aan de kwaliteit van het product." 

Albert Heijn werd hier door de Consumentenbond ook op aangesproken. "Wij doen dit mede om ervoor te zorgen dat wij al het beschikbare vlees goed benutten", aldus de supermarkt.

Waterig

Plus werd door de Consumentenbond aangesproken op het feit dat de saté voor slechts 74 procent uit vlees bestaat. In een reactie zegt de supermarkt tegen Distrifood dat de receptuur inmiddels is aangepast. "Het vlees is malser en de saus minder waterig."

Ook is de receptuur van de rundvleeskroket is aangepast nadat de bond concludeerde dat het vlees in de kroket niet voldoende zichtbaar is. "Er is besloten om de stukjes vlees wat groter te laten dan voorheen."

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

NUwerk

Tip de redactie