Minderjarigen krijgen alcohol bijna zeven op de tien keer mee

Supermarkten geven minderjarige jongeren gemiddeld in bijna de helft van de gevallen alcohol mee. Andere alcoholverkopers zoals cafés scoren nog veel slechter.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP en de Universiteit Twente naar de naleving van de wettelijke leeftijdsgrens door alcoholverstrekkers.

De onderzoekers lieten jongeren van 15 tot 17 jaar oud 5.886 aankooppogingen doen tussen 2013 en 2015. Gemiddeld was bijna 70 procent van deze pogingen succesvol. Het aantal malen dat alcohol werd meegegeven steeg in de drie onderzochte jaren licht.

Supermarkten bleken in gemiddeld 51,2 procent van de gevallen de wet correct na te leven door om identificatie te vragen en de alcohol niet te verstrekken. Voor slijterijeren was dit cijfer 41,8 procent. De horeca (22,2 procent), cafetaria's (15,4 procent) en barvrijwilligers in sportkantines (15,2 procent) scoren het slechtst.

Toch meegeven

Er waren onderlinge verschillen tussen de supermarkten. Kassamedewerkers van Lidl, Albert Heijn en Plus bleken de wet het vaakst na te leven. Aldi-personeel scoort minder goed. Avondwinkels en supermarkten die geen onderdeel uitmaken van een keten deden het nog slechter.

Controle van het identiteitsbewijs blijkt geen garantie te zijn dat de drank niet wordt meegegeven. De cijfers laten zien dat alcohol vaak toch wordt meegegeven als de klant te jong blijkt.

Uit het onderzoek bleek verder dat alcoholverstrekkers in middelgrote en grote gemeenten gemiddeld de wet slechter naleven dan hun collega's in kleine gemeenten. Er werden aankooppogingen gedaan in 133 gemeenten.

De alcoholleeftijd werd op 1 januari 2014 verhoogd van 16 naar 18 jaar.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 
Tip de redactie