De Librije in Zwolle en De Leest in Vaassen behouden drie Michelinsterren. De twee restaurants blijven daarmee de enige in Nederland, ondanks een gerucht dat er een derde bij zou komen.

"Michelin is echt onafhankelijk. Inspecteurs eten en drinken dag en nacht. Er is zoveel kennis. In Nederland eet je ook bij de ‘middenmoot’ goed", aldus Jonnie Boer (De Librije) volgens Missethoreca maandag tijdens de bekendmaking.

De Groene Lantaarn in Zuidwolde heeft twee sterren ontvangen. Het restaurant had sinds 2010 één Michelinster. "Prachtig. Je werkt hier zo keihard voor. Dit is waardering voor iedereen!", aldus Jarno Eggen.

Video: Restaurants behouden sterren, 7 nieuwkomers

Restaurants behouden sterren, 7 nieuwkomers
Restaurants behouden sterren, 7 nieuwkomers

Kromme Dissel

De Kromme Dissel ontving maandag voor het 45e jaar op rij een ster en is daarmee recordhouder in Nederland. In een eerder gesprek met NU.nl liet chef Tonny Berentsen al weten de ster graag te willen bewaken. "Je wilt die ster verdedigen en elk jaar laten zien dat je hem waard bent."

Eerste ster

Zeven restaurants kregen voor het eerst een ster: De Heeren van Harinxma in Beetsterzwaag, Het Roode Koper in Ermelo, De Swarte Ruijter in Holten, Zarzo in Eindhoven, Joelia in Rotterdam, Aan de Zweth in Schipluiden en Strandlodge Winterswijk. De eerste drie zijn restaurants in een hotel.

Voor het eerst in jaren vervallen er geen sterren in Nederland. Dat is uniek voor Europa, zo laat de organisatie weten.

Michelinsterren 2016