De vakvereniging Het Koksgilde roept op om keukenmessen scherp te houden. "Niet een scherp, maar een bot mes vormt een gevaar in de keuken", aldus voorzitter Hans Everse.

Dit meldt Missethoreca woensdag.

Jaarlijks gebeuren er alleen al in de horeca 12 duizend bedrijfsongevallen. De helft hiervan zijn snijincidenten, te wijten aan botte messen, zo blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsongevallen.

"Naast dat een bot mes ongelukken veroorzaakt, scheurt en kneust het ook de producten waardoor de structuur beschadigt en sappen verloren gaan. Dit gaat ten koste van smaak, houdbaarheid en kwaliteit", stelt Everse.

"Natuurlijk is ook een scherp mes niet zonder gevaar. Maar doordat je meer controle hebt, is het risico op ongelukken veel kleiner."

Uitschieten

"Bij botte messen moeten je veel meer kracht gebruiken om door producten heen te komen", aldus Jeffrey Passieux van de Hollandse Slijpservice. "Juist dan is ook het gevaar van uitschieten het grootst. Een scherp mes glijdt daarentegen vloeiend door je producten."