De chocoladekruidnoten van Aldi, Jumbo en Hema scoren het hoogst in een test van de Consumentenbond. Omdat de Aldi-variant het goedkoopst is, krijgt deze het predikaat 'Beste koop'.

Dat maakt de Consumentenbond dinsdag bekend.

De drie winnaars krijgen alle drie een 7,4 als cijfer, maar met een prijs van 1,60 euro voor 450 gram zijn de chocoladekruidnoten van Aldi duidelijk goedkoper. Er werden in totaal vijftien soorten gemengde chocoladekruidnoten (melk, wit en puur) getest.

De smaak woog daarbij voor 50 procent mee. Verder werd gekeken naar duurzaamheid (15 procent), vet- en suikergehalte (beide 10 procent), zoutgehalte (5 procent), het etiket (5 procent) en de hoeveelheid acrylamide (5 procent). Acrylamide is volgens KWF Kankerbestrijding potentieel kankerverwekkend bij inname van grote hoeveelheden.

Twee fabrieken

De smaak van veel soorten kruidnoten bleek overeen te komen. Uit de test bleek dat ze in slechts twee verschillende fabrieken worden gemaakt. Daardoor smaken de chocoladekruidnoten van de V&D bijvoorbeeld hetzelfde als die van Lidl en Action.

Enkele van de duurste en fraaist aangeprezen kruidnoten vielen het minst in de smaak bij het testpanel. Zo staan de 'ambachtelijke' exemplaren van Jumbo op tien, tegen plek drie voor de gewone en goedkopere variant van dezelfde winkel. Ook de 'gechocolateerde bakkerskruidnoten' van Albert Heijn smaken ondergemiddeld.

Melk dominant

De Consumentenbond ontdekte dat de gemengde mixen vaak vooral uit melkchocoladekruidnoten bestaan (40 tot 50 procent). Puur is meestal in de minderheid. Verschillende verkopers geven aan dat dit (mede) te maken heeft met de hogere kosten van puur.

De hele test staat in het decembernummer van de Consumentengids.