Snackwanden in supermarkten zorgen ervoor dat scholieren makkelijker en sneller ongezonde snacks kunnen kopen. Het Voedingscentrum noemt dit daarom een stap in de verkeerde richting.

Vorige week maakte supermarktketen Deen bekend een pilot te starten in enkele supermarkten die in de buurt van scholen staan. Een winkel in Zaandam is uitgerust met een snackwand waar onder meer frikandelbroodjes, saucijzenbroodjes, kaasbroodjes en frisdrank in liggen. Ook in Almere Haven komt zo’n wand.

Een van de argumenten van de supermarkt is dat de scholieren dan niet de winkel in hoeven voor wat drinken en een snack. Volgens het Voedingscentrum worden mensen hierdoor gestimuleerd om te veel te eten en te weinig te bewegen. "Hierdoor wordt het makkelijker om ongezonde keuzes te maken in plaats van maatschappelijk verantwoord te ondernemen."

'Maatschappelijk probleem'

"Het Voedingscentrum informeert mensen over hoe zij door de omgeving bewust worden aangezet om te eten. Daarnaast worden er handvatten geboden om daarmee om te gaan", zo legt directeur Gerda Feunekes van het Voedingscentrum toe. "Ook spreken we partijen die eten aanbieden op hun verantwoordelijkheid aan. Dit is een maatschappelijk probleem."

Volgens Feunekes zijn scholen ook bezig met het gezonder maken van hun kantines. "Dit plan werkt dit voornemen en hun plannen tegen."