Italiaanse aanklagers hebben een onderzoek ingesteld naar zeven producenten van olijfolie, waaronder Bertolli dat ook in Nederland te koop is. Ze worden verdacht van fraude.

Dit meldt Fox News woensdag.

Ook het merk Primadonna, dat in Nederland bij Lidl verkrijgbaar is, ligt onder de loep. De zeven producten worden er van verdacht gewone olijfolie te verkopen als de duurdere 'extra vergine' variant. Deze duurste kwaliteit olijfolie, met de meest uitgesproken smaak, komt van de eerste persing.

Het onderzoek is ingesteld na bevindingen in het Italiaanse tijdschrift Il Test. Hiervoor werden twintig flessen van verschillende producenten bestudeerd. Negen flessen hadden hierbij op het label staan dat het om vergine olijfolie zou gaan, terwijl dit achteraf niet het geval bleek te zijn. De officier van justitie in Turijn heeft hierop dinsdag een groot onderzoek aangekondigd.

Spaanse olijfolie

Een woordvoerder van Lidl heeft inmiddels aan NU.nl laten weten dat de extra vierge olijfolie van Lidl Nederland van Spaanse herkomst is, zoals ook op het etiket staat vermeld.

"De olijfolie die bij Lidl Nederland onder het private label Primadonna wordt verkocht is dus niet afkomstig van de leverancier van de geteste olijfolies in Italië. Daarnaast willen wij benadrukken dat wij regelmatig kwaliteitscontroles uitvoeren en dit naar aanleiding van deze berichtgeving aanscherpen.''