Zigeunerschnitzel van Albert Heijn bevat 'slechts' 65 procent vlees

Het vlees van de zigeunerschnitzel van Albert Heijn is samengesteld uit kleine stukjes, vastgeplakt met enzymen, water en vezels. Hierdoor bestaat dit product uit 65 procent vlees. 

Dit blijkt uit een onderzoek naar gepaneerd vlees uit de Consumentengids van november 2015.

De Consumentenbond bekeek de etiketten van zigeunerschnitzel, kipcordon-bleu en kipkrokantschnitzel van de acht grootste supermarktketens en liet drie vlees-experts naar de producten kijken. 

Uit het onderzoek bleek ook dat kipcordon-bleu uit supermarkten vaak kippengehakt of kipfiletsnippers in plaats van kipfilet bevat. Bovendien zat in enkele kipcordon-bleus kalkoenham in plaats van ham van een varken en kaassaus in plaats van echte kaas.

Reactie consumenten

De bond legde de resultaten van het onderzoek neer bij 2.000 consumenten. Tweederde van de ondervraagden vindt het ‘bezwaarlijk tot heel erg bezwaarlijk’, dat de zigeunerschnitzel van de Albert Heijn 65 procent vlees bevat.

De kipkrokantschnitzel van Plus bestond deels uit kalkoenvlees in plaats van kip. "Als er kip op staat moet er kip in zitten, anders koop ik wel kalkoen", aldus een van de ondervraagde consumenten. In een reactie zegt Plus dat de kipkrokantschitzel die de meeste filialen verkopen uit 62 procent kippenvlees bestaat.

Ergernis

Aan de consumenten werd gevraagd wat ze bezwaarlijk vinden bij gepaneerd vlees. De dikke paneerlaag blijkt de grootste ergernis te zijn (86 procent), op de voet gevolgd door het aantreffen van ander vlees dan verwacht (84 procent). Ook zitten de meeste consumenten niet te wachten op separatorvlees (77 procent), vlees dat ingevroren is geweest (74 procent) en toegevoegd water (72 procent).

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

NUwerk

Tip de redactie