De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft 'bewerkt vlees', zoals bacon, worst en ham, toegevoegd aan de lijst van kankerverwekkende stoffen.

Dat meldt de WHO maandag. 

De aanbevelingen komen van het Internationaal agentschap voor onderzoek naar kanker, een tak van de WHO.

De onderzoekers schatten dat elk jaar 34.000 mensen sterven aan kanker doordat ze veel bewerkt vlees eten. Rood vlees is mogelijk verantwoordelijk voor 50.000 doden per jaar.

Asbest

Asbest, alcohol, sigaretten en arsenicum staan ook op de lijst. Bij mensen die 50 gram bewerkt vlees per dag eten, minder dan twee plakken bacon, wordt de kans op het ontwikkelen van darmkanker met 18 procent vergroot. Er is mogelijk ook een verband met maagkanker.

Het wil niet zeggen dat bewerkt vlees even gevaarlijk is als bijvoorbeeld asbest, benadrukt de WHO, alleen dat het bewijs voor het verband met kanker even sterk is.

Ook 'rood vlees' is volgens de WHO kankerverwekkend, maar dat wordt niet op de WHO-lijst geplaatst wegens gebrek aan hard bewijs voor de aanname.

Bewerkt vlees is vlees dat is geconserveerd door het te roken, te drogen, te zouten of door er conserveringsmiddelen aan toe te voegen. Het gaat bijvoorbeeld om salami, ham, bacon en rookworst. Ook hamburgers en gehakt vallen onder die categorie als ze zijn geconserveerd met zout of chemische additieven.

Vleeswarenindustrie

De Vereniging voor de Nederlandse Vleeswarenindustrie (VNV) verwerpt de indeling van bewerkte vleeswaren in categorie 1 (kankerverwekkend). 

''Het risico op kanker is complex en niet afhankelijk van een enkel attribuut, maar afhankelijk van veel meer factoren zoals leeftijd, genetica, dieet, leefomgeving en leefstijl'', aldus de belangenorganisatie maandag.