Topkok Edwin Sander opent in Amsterdam het eerste restaurant waar geen personeel in dienst is. Klanten moeten alles zelf doen. 

Sander werkte onder meer voor sterrenrestaurants Noma, Arzak en Ciel Blue. Volgens de kok is personeel "altijd het grootste struikelblok" door de tijd en kosten die trainingen en opleidingen kosten.

"Zelf doen is tegenwoordig heel normaal. We kweken onze eigen groenten, brouwen zelf bier en we worden steeds handiger in de keuken", zegt Sander. "Daarom is de tijd rijp voor dit initiatief." Volgens Sander is de gast in het restaurant, dat Foodsy gaat heten, niet alleen ober maar ook kok, barman of -vrouw en ook afwasser. 

Reserveren

Het restaurant is niet telefonisch bereikbaar waardoor reserveren ook niet mogelijk is. Het restaurant moet zelfstandig kunnen draaien, zegt Sander. "Er zijn duidelijke instructies aanwezig. Hoe bier te tappen, koffie te zetten en de gerechten te bereiden. Via een stickersysteem zijn alle ingrediënten te vinden. Het is heel laagdrempelig."

Foodsy opent op 5 november, het menu wordt binnenkort op de website van het restaurant onthuld.

Update 9 november:

Het Amsterdamse restaurant Foodsy blijkt een initiatief van FNV Horeca. Met het restaurant, waar geen personeel werkte en gasten alles zelf moesten doen, wilde de vakbond "aantonen dat horecapersoneel onmisbaar is".