Groeiende bevolking en urbanisatie zorgen ervoor dat Heineken steeds meer bier verkoopt in Azië en Afrika.  

"In tegenstelling tot sommige Europese landen, waar de bevolking juist daalt, komen er in landen zoals Ethiopië en Vietnam steeds meer potentiële drinkers bij", zegt een woordvoerder tegen NU.nl in een reactie op de halfjaarcijfers.

Ook urbanisatie speelt een rol in de populariteit van het Nederlandse biermerk in deze landen. "Steeds meer mensen verhuizen naar de stad en hebben meer te besteden. In steden is het drieëneenhalf keer waarschijnlijker dat iemand bier uit een flesje koopt. Op het platteland wordt vaker eigen gebrouwen bier gedronken."

Volgens Heineken worden in Azië en Afrika veel mensen graag geassocieerd met internationale merken. "Bier kopen is ook een manier van je status bevestigen", aldus de woordvoerder. 

Europa

In Europa was sprake van een teruglopende bierafzet. "In bijvoorbeeld Frankrijk en Italië krijgen mensen al jaren minder kinderen. Dat zijn dus over een aantal jaar minder potentiële drinkers en dus minder omzet." 

In totaal werd 1 procent meer bier verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Het ging bij elkaar om ruim 98 miljoen hectoliter, vergelijkbaar met meer dan 39 miljard vaasjes van 25 centiliter.