Woensdag 18 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

'Eten wordt lekkerder door muziek'

Een maaltijd kan niet alleen met zout en peper, maar ook met geluid op smaak worden gebracht.
Door NU.nl

Dat stelt Charles Spence, hoogleraar en experimenteel psycholoog van Oxford University, in zijn onderzoek.

Spence testte dit idee omdat een Frans gerecht volgens hem beter leek te smaken als het werd gegeten terwijl er een France accordeon klonk. Een pastagerecht smaakte extra goed bij de klanken van de Italiaanse componist Puccini.

Ook bij Duitse, Spaanse en Griekse gerechten werd dit effect bereikt. "Hoe mooier iemand de muziek vindt, hoe lekkerder het eten smaakt", zegt Spence.

Dit wordt ook wel zintuiglijke overdracht genoemd. Iemands mening over muziek wordt overgedragen op zijn of haar eetervaring.

Proeven

Spence creëerde de zogenoemde multizintuiglijke dinerervaring met de Sony Multiroom Audio. Dit systeem past de muziek aan in elke ruimte om zo de beste smaak naar boven te brengen.

"Mensen krijgen hierdoor de mogelijkheid om zelf te ervaren hoe de verandering van sfeer en muziek van invloed is op de smaak van eten en drinken."

Volgens Spence proeven we met onze zintuigen en niet met onze mond. "Het is niet de tong die het eten proeft, maar de hersenen die de mond voorbereiden op een smaakervaring." De hoogleraar zegt dat de omgeving van invloed is op de culinaire ervaring.

Duurder

In het onderzoek staat ook dat wijn en drank duurder lijkt als er ondertussen klassieke muziek geluisterd wordt. Langzame muziek kan ervoor zorgen dat smaken langer in je mond blijven, snelle muziek doet het tegenovergestelde.

Ook als een bepaald muziekinstrument wordt gekoppeld aan bijpassend voedsel, gaat dit lekkerder smaken. Zo suggereert het onderzoek dat de piano goed bij bramen en frambozen past door het zoete aspect van beiden.

Ook het geluid van 'externe factoren' kan je eetervaring  beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan het krakende geluid van chips, dit kan je perceptie van versheid versterken.

Spence zegt hierover dat "veel van die zintuiglijke ervaringen met eten en drinken een dergelijk effect hebben", bijvoorbeeld bij krokant, knapperig of romig eten. "Die ervaring is grotendeels afhankelijk van geassocieerde en vaak karakteristieke geluiden."

Aanbevolen artikelen