Koekjes en andere zoetigheden waar transvetten in zitten, spelen een belangrijke rol in de manier waarop gevoelens gereguleerd worden.

Dit blijkt vrijdag uit een onderzoek van Megan Holt, diëtiste aan de universiteit van het Amerikaanse San Diëgo.

Holt onderzocht 5.000 testpersonen en keek naar de invloed van transvetten op hun gevoelswereld. De studie werd gepubliceerd in the Journal of Health Psychology.

Uit de resultaten blijkt dat men na een gestreste dag helemaal niet gelukkig wordt van lekkernijen waarin transvetten zitten. Deze vetten zouden juist eerder met emoties 'knoeien'.

Uit het onderzoek bleek dat de testpersonen die beduidend meer transvetten aten minder controle hadden over hun stemmingen. Daarnaast konden zij minder makkelijk de emoties van een ander aflezen en waren ze zich minder bewust waren van hun gevoelens.

Invloed

"We moeten er ons goed van bewust zijn dat hetgene wat we eten een invloed heeft op ons psychologisch welzijn", zegt Holt. "Er naar streven om zo weinig mogelijk transvetten te eten, zou al een goede start zijn."

Naast koekjes en gebak bevinden transvetten zich in een lage vorm ook in vlees en melkproducten. Het blijken echter de artificiële transvetten die de grootste aanslag vormen op emoties. Dit type transvet wordt gebruikt in koekjes en andere gebakjes om ze een langere houdbaarheid te geven.