Woensdag 10 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Drank alcohol cocktails

Ook matig alcoholgebruik verlaagt risico op kanker niet

Het beste advies om de kans op kanker door alcoholgebruik uit te sluiten is, in tegenstelling tot wat volgens STAP en KWF Kankerbestrijding vaak wordt gedacht, het volledig stoppen met drinken ervan. 
Door NU.nl

Dat blijkt uit een samenvatting van vele tientallen studies over alcohol en kanker, die het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP heeft gemaakt in opdracht van KWF Kankerbestrijding.

"Het vaak gehanteerde begrip 'verantwoord alcoholgebruik' evenmin als het in reclameboodschappen gebruikte advies 'drink met mate' zeker niet van toepassing als je het risico op het krijgen van kanker wil minimaliseren", schrijft STAP donderdag.

"Strikt genomen is er maar één boodschap in geval men het risico op alcoholgerelateerde kanker wil uitsluiten: drink geen alcohol."

Elk jaar krijgen 2.900 mensen in Nederland kanker als gevolg van alcoholgebruik. Ongeveer 1.000 per jaar overlijden aan die vormen van kanker. Wereldwijd ligt dit aantal op 400.000.

Bier, wijn of gedestilleerde drank kan kanker in de mond, keelholte, strottenhoofd, slokdarm, darm, lever en borst veroorzaken. In het laatste geval komt dit vooral bij vrouwen voor.

Relatie alcohol en kanker

Onderzoek van KWF Kankerbestrijding wees in 2014 uit dat twee op de drie Nederlanders niet op de hoogte is van de relatie tussen alcohol en kanker.

"Dat veel mensen niet weten dat alcoholgebruik kanker kan veroorzaken heeft onder meer te maken met het feit dat het vele jaren duurt voordat die soorten kanker ook zichtbaar wordt", zegt Wim van Dalen, directeur van STAP.

"Ook denken mensen dat het drinken van een paar glazen alcohol in een gezonde leefstijl past, en dat dit ook gezond is. Helaas is er geen veilige ondergrens aangetoond."


Lees meer over:

Alcohol

Aanbevolen artikelen